R.I.P. Prince


Svjetska glazbena povijest neizbrisivo će ucrtati jučerašnji datum, 21.04., kada nas je prerano napustio glazbenik Prince, jedna od najvećih legendi 20. i 21. stoljeća, ali i glazbe općenito.

Prince Rogers Nelson, kako mu je bilo puno ime, ostavio nam je nezaboravne hitove kao što su “Kiss”, “Purple Rain”, “Cream”, “When Doves Cry” i još stotine drugih koje je stvorio u svojoj plodnoj četrdesetogodišnjoj karijeri tijekom koje je glazbu stvarao i za sebe, ali i za brojne druge izvođače.

Prince se smatra jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika u svijetu, a nerijetko je unosio inovacije i originalnost u svoju glazbu u kojoj je miješao pop, funk, soul, rock, jazz, blues, hip-hop i R&B. Za života je još uvršten u Rock and Roll Hall of Fame 2004. godine, a dvadesetak godina prije osvojio je i Oskara za temu filma “Purple Rain”, uz brojne Grammyje i ostale glazbene nagrade. Povremeno ekscentričan, ali uvijek impresivan, što karakterno, što glazbeno, Prince je ostavio neizbristiv trag na glazbu uz bogati opus od 39 studijskih albuma, od kojih je posljednji, “HITnRUN Phase Two”, objavljen prije tek tri mjeseca.

S velikim žaljenjem će ga oplakivati fanovi diljem svijeta svjesni kako je sa samo 57 godina zaista prerano umro, zakinuvši nas za sav budući materijal koji je još mogao ostaviti iza sebe, no jedno nema sumnje – njegova ličnost i glazba nadživjet će još brojne generacije koje iza nas slijede.

R.I.P. PRINCE
(1958-2016)
FacebookTwitterEmailShare