Dokumentarni film “Sredinom” posvećen Dini Merlinu


Al Jazeera Balkans: U Sarajevu je 06. marta promoviran Al Jazeerin dokumentarni film Sredinom, posvećen bh. kantautoru Edinu Dervišhalidoviću, poznatijem kao Dino Merlin. Ova dokumentarna priča nas upoznaje sa životnim putem jedne od najvećih balkanskih pop-zvijezda svih vremena.
Publika u Bosni i Hercegovini i regiji će moći pogledati ovaj dokumentarni film, premijerno u programu Al Jazeere Balkans, u nedjelju 19. marta u 21:00.
Biografija Dine Merlina je ujedno i svjedočanstvo o burnom životu Balkana u kojem, osim ratova, postoje i neke ljepše veze, one koje se osjete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvijezdama. Dino Merlin je jedna od najsvjetlijih među njima.

“Pričao sam u jednom dahu, u jednom danu i naravno da tako ne možete ispričati sve niti se svega sjetiti. Neke važne događaje i ljude sam sigurno nenamjerno preskočio. No, nije zgoreg da čovjek s vremena na vrijeme pogleda samog sebe u ogledalo, osvrne se na ono što je bilo i kako je bilo. Jer to što je iza nas, svi ljudi i dešavanja u našim životima, učinila su nas onim što smo danas, a ono što smo danas, određuje naše sutra”, kazao je Dino Dervišhalidović.

Režiser filma Emir Zumbul Kapetanović o nastanku ovog dokumentarnog filma kaže:

“Na početku ovog uzbudljivog putovanja, u svijet koji se zove Dino Merlin, osjećao sam strah i nelagodu. Kako ispričati priču o muzičaru koji je više od trideset godina prisutan na muzičkoj sceni i koji ima takav fascinantan uspjeh? Shvatio sam da je ustvari jedini mogući put da ne pričam o muzičaru nego o čovjeku Dini Dervišhalidoviću, kojeg je obilježila njegova velika karijera i fascinantan regionalni uspjeh. Mislim da sam u ovoj priči hodio tankom linijom između čovjeka i muzičara i uspio proći sredinom između Dine i Merlina”.

Producent filma Sead Kreševljaković kaže da je ovaj film svojevrsno svjedočanstvo. “Dokumentarni film ‘Sredinom‘ je, ustvari, svjedočanstvo jedne od najvećih balkanskih pop-zvijezda, koje uz lične životne drame, mnogo rada, profesionalizam i poslovnu sreću moraju doslovno preživjeti ratove i nacionalne netrpeljivosti kako bi opstale i uspjele na sceni”, kazao je Kreševljaković.

Pogledajte trailer dokumentarnog filma “Sredinom”:
https://www.youtube.com/watch?v=aoogdOR9Jd4&feature=youtu.be

 

FacebookTwitterEmailShare